Vénák, visszerek eltávolítása


A VÉNÁS BETEGSÉGEK KEZELÉSÉNEK EGYRÉSZT ESZTÉTIKAI JELENTŐSSÉGE VAN, MÁSRÉSZT, ORVOSI SZEMPONTBÓL IS NAGY JELENTŐSSÉGGEL BÍRNAK, MERT EZEK A TÜNETEK JELZIK AZ ÉRRENDSZER MÉLYEBB BETEGSÉGEIT, AMIK KOMOLY EGÉSZSÉGI GONDOT JELENTHETNEK.

A vénás kezelések megértéséhez, előbb tisztázzunk néhány anatómiai fogalmat.

A lábban két vénahálózat van: majdnem 90% a mélyen az izomba ágyazott mély vénák, és 10% a közvetlenül a bőr alatt, a bőraljában futó úgynevezett felületes vénák. Ha a véna környezetében egy izom összehúzódik, akkor az összenyomja a vénát és kipréseli belőle az ott levő vért, ami két irányba kezd áramlani. A cél viszont az, hogy a teljes vértömeg a szív felé follyon. Ezt a vénákban levő billentyűk biztosítják amelyek egy irányba nyíló csapóajtóhoz hasonlóak.
Amikor ezek a billentyűk nem tökéletesen zárnak akkor egy insufficiens ill. elégtelenség jöhet létre. Ebben az esetben a vérmennyiség visszafelé áramlik a rendszerben, és a visszerekben vérpangást hoz létre, ami egy hidrosztatikus túlnyomást okoz, az apró erekben. Ez a folyamat hozza létre a felszíni erek látható kitüremkedését.
Az ilyen típusú tágulást nevezzük másodlagos visszértágulatoknak (szekunder varixoknak).
Ezek az erek nem gyógyíthatóak, hanem különböző beavatkozásokkal el kell távolítani őket.

A vénás betegségek lézeres kezelését már két évtizede folytatják, folyamatos kutatások és tanulmányok mellett. Az utóbbi években a lézertechnológia fejlődésével, biztonságosabb és hatékonyabb eljárást sikerült kifejleszteni a visszerek, seprűvénák kezelésére.

Az ELOS lézeres érkezelések a szelektív thermolízis elvére vannak felépítve. A 910 nm szelektív pulzáló lézer, részben a vérben található hemoglobint, és részben a plazma víz tartalmát felmelegíti, ami a hőt továbbadja az apró ereknek ezáltal célzottan károsítja a hajszálerekben és a látható vénákban található fehérjéket. Ezáltal a hőhatáson keresztül az apró hajszálerek endothéliumát felbontják és irreverzibilisen károsítják, és az erek rövid időn belül felszívódnak.

A Synergon corp. által kifejlesztett ELOS (elektro optical synergie) módszer, kombinált energiára van építve (lézer és rádiófrekvencia). Ennek a két thermolízis hatás pozitív tulajdonságainak eredményeképp mindkettőből kevesebb energiát kell használni. Ez az un. szinergikus hatás.
Ennek hatásmechanizmusa, hogy egyrészt a specifikus hullámhosszú lézerenergia a hajszálerekben lévő hemoglobinra és a vérplazmára egy thermolízis effektust bocsát ki, másrészt egy előre kiszámított RF energiát tud lokálisan a vénára kefejteni.
Ezekkel a kombinált energiákkal a mélyebb kötőszöveti rétegekben is megfelelő hatást lehet elérni, és kiküszöbölhetőek a kellemetlen mellékhatások, pl. megégés, erős fájdalom.

A kezelések időtartama: terület nagyságától függően 15-60 perc
A kezelések száma: 1-4 alkalom
Szövődmények: A kezelés után az erek élénkebbek lesznek, esetleg fel is duzzadhatnak, de ez egy-két napon belül elmúlik.
Eredmény: 10-14 napon belül látható lesz
Érzéstelenítés: nem igényel
Ellátás: ambulánsan

Milyen esetekben nem lehet elvégezni a kezelést:
- Fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése
- hegesedési, keloid hajlam
- terhesség
- súlyos cukorbetegség
- szívritmus szabályzó vagy belső defibrillátor
- szoláriumozott, vagy napozott bőr

A lézeres kezelések ellenjavallatai:
- Fényérzékenységet okozó gyógyszerek szedése
- A bőr betegsége a kezelendő felületen pl: ekcéma, pikkelysömör, kiütések stb.
- Terhesség
- Súlyos betegség, vagy gyulladás, láz esetén
- Tetovált területen
- Más lézeres kezelés után 2 hónapon belül
- Szoláriumozott, ill. a közelmúltban lebarnult bőrnél
- Ha bőrgyógyászati vizsgálat után a kezelés az orvos által nem javallott

A mensturációs ciklus nem befolyásolja a kezeléseket.
Ha a szakember megállapítja, hogy a seprűvénák mellett felületes nagyvénás reflux, (viszeres betegség) áll fenn, akkor a műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Kérjen tájékoztatót a VNUS visszérműtétekről!

Wellmed Studio Blog
Egészségpénztárak
Tudj meg többet rólam
Wellmed Stúdió Árlista