Bőrgyógyászat


Bőrgyógyászat

Központunkban a bőrgyógyászat teljes palettáján szereplő bőrproblémák diagnosztikájával és kezelésével foglalkozunk. Különböző külső hatások okozta tünetek pl: csípések, égések, fertőzések, kezelésétől kezdve a szisztémás megbetegedések okozta bőrproblémák megoldásában is segítünk.


Dermatoszkópos melanoma-anyajegy szűrés

Az anyajegyek vizsgálata speciális dermatoscop-pal történik, amellyel 10X-es nagyításban látható az anyajegyek pigment tartama, széle, nagysága és különféle eltérései. Ezáltal dönthető el, hogy jó, vagy rosszindulatú az elváltozás, illetve javasolt-e a bőrgyógyászati vagy sebészeti eltávolítás.


Rendszeres szűrés

Nagyon fontos legalább évente részt venni rendszeres anyajegyszűrésen.

A rendszeres szűrésen kívül, ha az anyajegyeknek a rosszindulatú elváltozásának alábbi jeleit tapasztalja, forduljon azonnal orvoshoz:

• alakváltozás – aszimmetria
• határvonalának elváltozása
• színelváltozás: világosbarna, sötétbarna, fekete
• növekedés
• felületének egyenetlensége
• kiemelkedés a bőr szintjéből
• kifekélyesedés, vérzés
• viszketés


Melanoma

• A melanoma a bőr rosszindulatú daganata. Gyakorisága az utóbbi négy évtizedben világszerte jelentősen emelkedett és növekvő tendenciát mutat, nőtt a fiatalabb korosztály érintettsége is.
• A rosszindulatú bőrdaganat kialakulásában szerepet játszanak a környezeti hatások, a genetikai tényezők és a beteg immunológiai státusza.


Környezeti tényezők

A legfontosabb környezeti tényező az UV sugárzás. A környezetszennyezés miatt az ózonréteg csökkent, ezért az UV sugárzás mennyisége, amely a föld felszínére jut, megnőtt. Az UVB okozza a bőrben a sejt genetikai károsodását. A napfény daganatkeltő hatása egyenes arányban van a napsütéses órák számával. Az időszakos erős napfényre való exponálás okozza leggyakrabban a melanoma kialakulását. A mértéktelen szolárium használat szintén hajlamosít a bőrrák kialakulására.


Genetika

Genetikai szempontból hat bőrtípus létezik:

• Az I-es bőrtípus = kelta típus. Nagyon világos bőr, szeplős, szőke vagy vörös hajjal, kék szemekkel. Napérzékenység: rendkívül érzékeny, könnyen leég, egyáltalán nem barnul.
• A II-es bőrtípus = észak-európai típus. Világos bőr, gyakran szeplős, szőke vagy vörös hajjal, kék vagy zöld szemekkel. Napérzékenység: rendkívül érzékeny, általában könnyen leég, nehezen barnul.
    • Az I-es és II-es bőrtípus kifejezetten hajlamosít a bőrrákra.
• III-as bőrtípus = Közép-európai, sötétebb kaukázusi, világosabb ázsiai típus. Világos - közepes tónus, ritkán szeplős, sötétszőke - világosbarna haj. Napérzékenység: érzékeny – mérsékelten hajlamos a leégésre, fokozatosan barnul.
• IV-es bőrtípus = dél-európai, mediterrán, ázsiai, latin típus. Közepes színtónus, középbarna - sötétbarna haj. Napérzékenység: mérsékelten érzékeny - ritkán ég le, könnyen barnul.
• V-ös bőrtípus = közel-keleti, latin, indiai, világosabb afro-karibi. Sötétbarna bőr, sötét haj és szemek. Napérzékenység: minimális érzékenység – ritkán ég le, rendkívül könnyen barnul. Bár bőrtípusa nem világos, a túl sok napsugárzás gyorsítja a bőr öregedését és bőrrákot is okozhat.
    • A III-as, IV-es és V-ös típusú bőr is ki van téve a bőrrák kockázatának, emiatt ezeket is szűrni kell.
• VI-os bőrtípus = sötét afro-karibi. Nagyon sötét bőr, fekete haj és sötét szemek. Napérzékenység: szinte kizárt - rendkívül ritkán ég le.


Bőrgyógyászat
Anyajegyek száma

A bőrrák előfordulása és a meglévő anyajegyek száma között szoros kapcsolat van. A 100 vagy több festékes anyajeggyel rendelkező személyeknél a rosszindulatú bőrdaganat kialakulásának a kockázata 10-szeresére nő, emiatt félévente ajánlott a szűrést igénybe venni.


Keletkezhet anyajegy talaján vagy ép bőrön

A bőrrák nem csak a festékes anyajegy talaján keletkezhet, hanem kialakulhat ép bőrön is, ezért a szűrés javasolt kevés anyajegyekkel rendelkező pácienseknél is évente.


Atypusos naevus

Kockázatot jelent az ún. dysplasiás v. atypusosnak nevezett naevus, amely szerzett festékes anyajegy. Lényeges a dysplasticus (atypusos) naevusokkal rendelkező egyén felvilágosítása, önvizsgálatra való megtanítása, rendszeres bőrgyógyászati szűrése és a fényvédelem alkalmazása.


Előfordulás felmenőknél

Szintén kockázatot jelent a családban előforduló melanoma a felmenőknél.


Megelőzés

A melanoma korai felismerése érdekében javasolt a páciens önvizsgálata, és a bőrgyógyászhoz való mielőbbi fordulása változások észlelése esetén, valamint javasolt a rendszeres bőrgyógyászati szűréseken való részvétele egyszer - kétszer évente.


Fényvédelem

Bőrtípusunktól is függ, mennyi időt tölthetünk a napon.

 • I-es típusú bőr esetén: Nyáron érős napon a dél körüli órákban akár 5-10 perc alatt leéghetnek, de sosem barnulnak le. Kerülje a napozást és az erős napsugárzást. Bőre nem barnul le, a napsugárzás bőrrák kialakulásához vezethet. Ha árnyékban tartózkodik, akkor is használjon magas fényvédő faktorú naptejet.
 • II-es típus bőr esetén: 10-20 percen belül a napozástól leég a bőr, de idővel mérsékelten le tud barnulni. Ne tartózkodjon sokáig a napon, 30-as vagy 50-es faktorszámú naptejet használjon.
 • III-as típusú bőr esetén: 20-30 percig tartózkodhat a napon, anélkül, hogy leégne, idővel egyre barnább lesz a bőre. Eleinte 30-as fényvédő faktorú naptejet használjon.
 • IV-es típusú bőr: ha nem szokott hozzá a napozáshoz, legkésőbb 40 percen belül leéghet. Az évi első napozás alkalmával használjon 20-as fényvédő faktorú naptejet, ha bőre már lebarnult, elég alacsonyabb faktorú is. Bár bőrtípusa nem világos, akkor is óvakodjon a mértéktelen napozástól, a túl sok napsugárzás fokozza a ráncképződést, gyorsítja a bőr öregedését és bőrrákot is okozhat.
 • V-ös és VI-os bőrtípusoknak saját védekező rendszere van.
 • Ködös, felhős napon is le lehet égni, mert az ultraibolya sugárzás körülbelül 90 százaléka átjut a felhőkön, visszatükröződik a hóról, a jégről, a homokról, a vízről, így ezek is ugyanolyan súlyosan le tudják égetni a bőrt, mint a napfény.
 • Hazánkban a nyári napokon, valamint az erős napsütéses országokban töltött szabadságok idején használjanak fényvédő krémeket, illetve sapkát vagy kalapot. A csecsemők és gyerekek bőre nagyon érzékeny, hólyagosan leég, ami hajlamosítja őket a későbbi bőrrák kialakulására. A gyerekek nagyon szeretnek vízben és víz partján játszani, ezért különösen óvják őket a súlyos napégésektől fényvédő krémekkel, illetve a csecsemőket megfelelő öltözékkel és árnyékban tartással.


Kezelés

Az időben felismert melanoma sebészetileg eltávolítható, mielőtt áttéteket képezne, ezzel megvédve a szervezetet a súlyos, halálhoz vezető szövődményektől.

A melanoma változatos megjelenése, kedvezőtlen kórlefolyása és gyakori áttétképzési hajlama miatt fontos a korai felismerése bőrgyógyászati szűrő vizsgálatokkal, sebészeti eltávolítása és protokoll szerinti kezelése.


Jóindulatú bőrelváltozások, fibromák elektrocauteres eltávolítása

Nagyfrekvenciájú elektrocauteres készülékkel a szövet koagulációja révén eltávolítjuk a zavaró növedékeket. Hő hatására történő bőrfelületen (vérzés nélkül) pörkképződéssel járó folyamat, ami nyom nélkül, vagy ritkán minimális hegképződéssel gyógyul. Helyi érzéstelenítéssel végzett kezelés.

Felületes jóindulatú bőrdaganatok (pl. nyeles, lógó fibromák), faggyúciszták, kis éranyajegyek (hemangiómák) kezelésére alkalmas.


Vírusos szemölcsök , keratózisok eltávolítása ( Wartner folyékony nitrogénes palackkal)

A fagyasztást számos jó és rosszindulatú elváltozás kezelésére használják A folyékony nitrogén megfagyasztja a bőr felső rétegét, hólyagot és hámlást idéz elő. Ahogyan gyógyul a kezelt terület, pörk képződik, mely pár nappal később leesik és új bőr alakul ki alatta. A fagyasztás a leggyakoribb kezelési módszer, pár percig tart és kizárólag orvos használhatja.

Fagyasztással kezelhető bőrelváltozások:

• actinicus keratosis
• seborrhoeas keratosis
• fibroma
• condyloma acuminatum (nemi szemölcs)
• verruca vulgaris (közönséges szemölcs)
• haemangioma


Körömgomba, bőrgomba gyógyszeres kezelése

A bőrgomba gyógyszeresen is kezelhető, kizárólag bőrgyógyász szakorvos javaslatával. A körömgomba kezelésére való szerek közül kiemelendők a helyi ecsetelők vagy speciális körömlakk használata, gyakran belsőleg adott gyógyszer egyidejű alkalmazásával.


Aknés bőr (pattanásos bőr) komplex kezelése

A pattanásos bőr kezelése összetett. A pattanásos bőr legtöbbször belső okokra vezethető vissza. Külső tüneti kezelések mellett érdemes utána nézni a szervezet belső működési folyamatainak, (hormon vizsgálat, vérkép) hogy a teljes anamnézis során teljes képet kapjunk bőrproblémák kialakulásának okáról. Szükség esetén fényterápiás (Elos IPL+RF), kezelés ajánlott, vagy gyógyszeres kezelés javasolt.


Ekcémás bőr kezelése

Az ekcémás bőr tünetei nagyon változóak kiterjedés és testtájak szerint. A kiváltó ok felderítése mellett a bőrgyógyász szakorvos által ajánlott kezelés szükséges.


 

Rozácea kezelése

Az arc bőr gyulladt piros, és tágult hajszálerek jelennek meg. Rendszerint orcán orrtőnél, jellemző, de idővel kiterjedhet az egész arcra. Néha dekoltázson, kulcs csont környékén jelenik meg. Makacs gyógyhajlamú bőrelváltozás

Klinikai formái:

 1. Rosacea erythematosa, teleangiectatica (borvirág):
  • Leginkább az arc középső területét érinti.
  • Jelentkezhet a nyakon és a ruhakivágás területén is.
  • Kezdetben időnként kipirulás észlelhető, ami az évek során állandósul.
  • Sötétpiros, lapos, vénás tágulatok alakulnak ki az érintett területeken.
  • Gyakran társul a kipiruláshoz hőhullám, ami a bőr feszülő, égő érzését kelti.
  • A leggyakoribb kiváltó faktorok az emocionális tényezők (stressz), fűszeres ételek, kávé, tea, alkohol, környező hőmérséklet: meleg, szeles idő, napsugárzás.
  • Gyakori, szinte mindennapos a beteget nagyon zavaró, az életminőségét negatívan befolyásoló arc kipirulása, ami rohamokban jelentkezik és átlagosan egy órát tart.
  • Pszichoszociális problémát okoz a betegnek az állandó arc- és orrpír, amely alkoholista kinézetet ad.
 2. Rosacea papulopustulosa
  • Kezdetben lilás-vörös színű papulák jelentkeznek az orcákon, hámlás kíséri.
  • A pustulák fertőzésmentesek vagy normális follicularis flóra és számos demodex mutatható ki bennük.
  • Kezdetben heg nélkül gyógyulnak, majd többszöri fellángolás után egyre sűrűsödnek és kiterjednek az egész arcra.
 3. Rosacea conglobata
  • Ritka forma, az acnehoz hasonló.
  • Összefolyó, fluktuáló csomók, beszűrt plakkok keletkeznek.
  • Az arcon és a mellkason megfigyelhető.
 4. Phymatosus rosacea:
  • A rosacea előrehaladtával évek után kollagén, kötőszövet-felszaporodás keletkezik.
  • Gyakoribb a férfiakon.
  • A rosaceás tünetek enyhék.
  • A rhinophyma az orron (karfiol orr), a metophyma a homlokon, a gnatophyma az állon, a blepharophyma a szemhélyon, a philtrophyma az orron és a felső ajkon, az otophyma a fülkagylón, a diffúz phyma az egész arcon keletkezik.


Speciális rosacea formák:

Lupoid rosacea: krónikus rosacea, kiterjedt, barnás-vörös papulák és csomók jellemzik. Az orcákon kívül érinti a szemhéjakat és a száj környékét.

Gram-negatív rosacea: a gram-negatív folliculitisnek felel meg, a pustulosus formákban kell gondolni rá.

Szteroid rosacea: a helyi szteroid kezelés mellett a rosacea kezdetben jelentősen javul, majd szteroid mellékhatások keletkeznek: atrophia, mély-vörös erythema, follicularis papulák és pustulák. A kezelés elhagyásakor fellángolás észlelhető.

Rosacea fulminans: a fiatal nőkön jelentkező, hirtelen fellépő, súlyos rosacea.

Ophtalmorosacea: a rosaceás betegeknél ritka esetekben jelentkezik szemérintettség.
A szemtünet dominálhat a bőrtünetek felett, szemhéj-, szemhéjszél- és szaruhártya-gyulladást, okoz, ami rontja a látást. Idegentest és égő száraz érzés, viszketés, szemváladékozás, könnyezés jellemzi. Hosszú időn keresztül a bőr- és a szemtünetek eltérő lefolyást mutathatnak.

A hátterében gastrointestinalis panaszok, emésztési zavarok, seborrhoeás hajlam, alkoholfogyasztás, meleg, hideg, szeles időjárás elősegíti a betegség kiváltását.
Öröklött tényezők hajlamosíthatnak a kialakulására.
A betegek fényre érzékenyek.
A betegség kialakulásában a bőrben elhelyezkedő arci erek hibás beidegzése merülhet fel okként, melynek következtében a kis erekben értágulat lép fel, ami pangáshoz, tartós erythemahoz, hypoxiahoz vezet, így gyulladás keletkezik, mely papulák, pustulák és granulomatosus reakció kialakulásához vezet.

Kezelése: Az első stádiumú értágulat - a rosacea erythematosa teleangiectaticaban – leghatékonyabb kezelési módja a LASER vagy az IPL fénykezelés A kiterjedt értágulatok a fényterápiás kezelésekkel kezeléssel megszűntethetők. A kezelést minél hamarabb el kell kezdeni, hogy az értágulatok ne váljanak véglegessé.

Wellmed Studio Blog
Egészségpénztárak
Tudj meg többet rólam
Wellmed Stúdió Árlista