02 MÁJ 2016

A nagy titok a Fogyásról!! Avagy hol rontottam el?

Címkék:

Szerző: Moncz Henriette
eü.szakoktató kozmetikus, Wellmed Beauty-Medical-Spa alapítója

A mai világunkban kardinális kérdés lett a fogyókúra és sokakban ég a vágy a karcsú alak, és a plusz kilók leadása után.
Hogy hogyan és miként fogyjunk le arról rengeteg módszer szól, lehet olcsón, lehet drágán, lehet ilyen-olyan diétával, de egy megmásíthatalan fizikai törvényt vegyünk figyelembe, ami azt mondja, hogy ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit a szervezet felhasznál akkor fogyunk. Ezzel mindent elmondtunk, a nagy titok megfejtve. Pont.

Persze a fogyás sikerességét sok minden befolyásolja, alkatunk, öröklött tényezők, esetleges anyagcsere problémák. A belső tényezőink csak a súlycsökkenés mértékét és gyorsaságát tudják befolyásolni, maga a súlyvesztés törvényszerű, ha a kevesebb kalóriabevitelt, még több energiafelhasználással, (tehát mozgással) jutalmazzuk meg. A korral is jelentősen változik a test működése, minél idősebb az ember, annál nehezebben fogyunk, az anyagcsere lelassulása miatt.

Egy nagy tévhitet szeretnék eloszlatni a fogyókúrával kapcsolatban. Semmilyen étrend kiegészítő nem fog lefogyasztani minket! Ez mind egy óriási marketingre épülő, iparág, ami vásárlásra ösztönözve a súlyproblémás embereket elhiteti velük hogy a termékük által fognak lefogyni és persze a gyártó cég busás hasznot zsebel be ezáltal. Ez vonatkozik a számos, hirtelen előkerült eddig általunk ismeretlen gyógynövényekre is, kihasználva a "természetes" szó varázsát, ami az újdonság erejét bevetve hat az agyunkra azzal a hamis üzenettel, hogy na ezért nem fogytam le, mert ezt még nem próbáltam ki. Bevált marketing, hogy mindig új és eddig ismeretlen termékek jelennek meg, amit pesze megvásárolhatunk. Érdekes módon soha nem olyan termékek vannak a reformok színpadán, amiket fillérekért a kertünkből előszedhetünk, vagy előállíthatunk otthoni készleteinkből.
Még egyszer fel szeretném hívni a figyelmet arra, (és sajnos sok fogyókúrázónak rossz hírem van: nincs csodaszer!!), a fogyás matematika!
Ha segíthetjük is a fogyási folyamat beindulását néhány kiegészítő diétás készítményel, megtalálni a megfelelő terméket egy rémálomnak tűnhet mert nagyon sok vállalat csak üzleti megfontolásból állít elő fogyasztó készítményeket, minden orvosi-szakmai háttér nélkül.



A nagy titok a Fogyásról!! Avagy hol rontottam el?

Akkor hol rontjuk el a diétánkat?
Mit ehetünk, mit nem ehetünk…
Mit sportoljunk, hogy elinduljon a fogyás?
Mivel segíthetem még a fogyást?
Egyáltalán Miért is vagyok ilyen alkat?
És miért ott vannak a zsírpárnáim ahol vannak?

Vegyünk példának egy átlagos háziasszonyt, legyen a neve Mária.
Mária 42 éves, 2 iskolás gyermek édesanyja, és ügyintézőként dolgozik egy vállalatnál.
Mindig is súlyproblémákkal küzdött, illetve főiskolás kora óta molettnek látja magát, de ez a gyermekei megszületése után még rosszabb lett.. Minden létező fogyókúrás módszert kipróbált már, és semmi nem vezetett eredményre.
Ha elolvasott egy életmód magazint, mindig új lelkesedéssel vetette bele magát, az éppen aktuális diétának, a fél fizetését otthagyta a bioboltban a kalóriaszegény élelmiszerekre, de ettől még éhesebb lett, még többett evett, és még boldogtalanabb lett.
Valaki magára ismer??????

Most megfejtjük Mária fogyókúrájának sikertelenségének okát, és egyben választ adunk az előzőekben elhangzott kérdésekre!


1. Hol rontottam el a diétámat?

Épp ennél a szónál, hogy diéta!!!! Nem eszek szénhidrátot, nem eszek zsírosat, nem eszek semmit! Nem jó!!!!!
A szervezetnek NEM diétára van szüksége, hanem kiegyensúlyozott táplálkozásra. Szervezetünk nincs hozzászokva a diétához ugyanis nem erre épül belső működési folyamatunk. A diétára úgy reagál a szervezetünk mintha éheztetnénk és minden tápanyag bevitelt felhasznál, hogy pótolja és helyreállítsa testünk eredeti belső egyensúlyi állapotát. 5% súlyfelesleg csökkenés után testünk magunk ellensége lesz és a százalékos értékek növekedésével 7-10 % - os súlycsökkenés után már hormonális változások következnek be, valamint inzulin szint érzékenység , éhségérzet, adrenalinszint növekedés, leptin csökkenés...és még sorolható lenne

Tehát egyél mindenfélét! Csak csökkentsd le a mennyiséget, és mozogj többet! És ez lesz az első lépés a korszakalkotó fogyókúránk megvalósításához!
Vissza szeretnék kanyarodni a kedvenc képletemre:
tápanyag bevitel (kcal) < energiafelhasználás (kJ) = tápanyag égetés (fogyás)

Bár ezzel még nem találtuk fel a spanyolviaszt, mert erre talán mindenki rájön magától, is, az igazi buktatók csak most következnek!


2. Mit ehetek, mit nem ehetek?

Ez a kulcs fejezet, és a lényeg a siker megvalósításához! Rengeteg féle étrend, termék, kiegészítők és még számtalan formája létezik a fogyókúrás táplálkozásnak, amiben az első szabály: felejts el mindegyiket!
Nincs olyan módszer ami mindenkinek egyaránt jó! A szervezetünk oly annyira
individuális,hogy ami részben bevált a szomszédasszonynak, az nekünk lehetséges, hogy inkább árt mint használ. Nem beszélve arról, hogy ezek a módszerek rendkívül egyoldalúak, ami egészségesnek korántsem nevezhető. Majdhogynem minden ami nem diétaspecialista, orvos által kidolgozott fogyasztó módszer eredménytelennek mondható, mert pénz orientált módon a profitszerzésre törekednek mintsem hogy a súlyprobléma megszüntetésére.

Ami a legfontosabb az élelmiszerek kiválasztásánál, hogy csak természetes alapanyagokat vegyünk! Hogy miért? A világunk rohamos fejlődésének egyik velejárója, hogy az ételeink is gyorsan elkészíthetőek lesznek! Az élelmiszergyártó cégek versenyeznek egymással, egyrészt, a termék küllemének csábítóvá tétele érdekében, másrészt, az ízlelőbimbónk függővé válásának elérése végett. Nem kis részben pedig, minél több az adalékanyag, és minél kevesebb a természetes alapanyag annál kevesebb az előállítási költség!
Ennek eredményeképpen rengeteg mennyiségben viszünk be szinezékenyagokat, emulgálószereket, stabilizátorokat, tartósítószereket, ízfokozókat!
Ilyenek például:
A nitritek és nitrátok - E249-252
Kéndioxid és szulfitok - E220-228
Nátrium-glutamát - E621
Aszpartám - E951
Ciklamát - E952
Szacharin - E954
K-aceszulfám
és amit a legfontosabb kiemelni, a külőnféle édesítőszerek, szacharóz ismertebb nevén a kukoricaszirup, gyümölcs fruktóz, glükózszirup.

Tehát! Szervezetünk telis tele van feldolgozatlan mesterségesen előállított adalékanyaggal, ami nagy része egészségkárosító, de ha nem is az, akkor is gátolják a fogyásunkat.

Elmagyarázom, hogy függ össze:
Szervezetünk egy bonyolult metabolizmus folyamat működtetője, milliónyi sejt összehangolt működésével, és összefüggésével az egyik legfontosabb funkciót látja el az anyagcserét. Az anyagcsere egyik fő mozgatórugója a nyirokkeringés, és a nyirokanyagcsere folyamata. A nyirok az elszállításban játszik főszerepet. A szervezetünk számára haszontalan anyagokat, amik történetesen az élelmiszerekből feleslegesen bejutó adalékok, a szöveteink közt landolnak, amik lerakódásokat képeznek. Ez nagymértékben lelassítja a nyirokfolyamatokat.
Ha a nyirokkeringés lelassul, egyrészt az immunrendszerünk működése akadozik, rengeteg egészségügyi vonatkozásban is szerepet játszik, de ami most számunkra a legfontosabb, a zsírsejtek közti anyagcsere is lassul. Képzeljük el, hogy az amúgy is jóllakot zsírsejtek a megfelelő sejtközti folyadék mozgása nélkül nem képesek anyagcserét végezni, tehát nem fognak az általuk tárolt zsiradéktól megválni!!
Vagyis! Fogyókúránk második lépése, a szervezetünk, nyirokrendszerünk kipucolása a kéretlen vendégektől!
Ha ezt a lépést kihagyjuk soha nem fogyunk le! A kúra első néhány hetében teljesen mellőzzük a feldolgozott élelmiszereket (azaz amelyek adalékanyagokat tartalmaznak) és a jövőben is a minimálisra kell csökkenteni azok mennyiségét! Ami még nagyon fontos, a napi megfelelő folyadékbevitel fenntartása. Ha nincs elég folyadék a szervezetünkben, nincs megfelelő nyirokkeringés!
Egy másik téves felfogás amitől szeretnélek megszabadítani titeket, a húsevés és a husok fajtái közötti “diszkrimináció”. Sokan csak azért esznek kizálólag csirkét, mert azt gondolják, hogy csak az az egészséges. Tévedés! A csirke semmivel nem egészségesebb, mint bármilyen más hús. A csirkéket nagyon sok esetben mesterségesen növesztik különféle hormontartalmú szerekkel, ezért sokkal ártalmasabb lehet a többi husoknál. Persze ez alól kivételt képeznek a háztáji természetes tartású csirkék, ezek nincsenek felturbózva, csak éppen nem valószínű, hogy a gyorsbüfék pultján ilyeneket találsz. Sok aknés bőrű vendéget leállítottam már a futószalag csirke mindennapos fogyasztásáról és el is múlt a bőrproblémájuk. Egyél változatosan, meggyőződésed, vallásod vagy ízlésed szerint bármilyen húst, csak nézd meg honnan származik!

Tehát ezért mondom azt mindig, hogy egy jófajta marhasteak, ideális mennyiségben fogyasztva sokkal egészségesebb mint a jól hangzó kalóriaszegény keksz (általában egész nap tartó utánpótlással). Hízni az utóbbitól fogsz, hidd el!

Mit sportoljak még, hogy elinduljon a fogyás?

Ez szintén nagyon egyéni! Ha ritkán mozogsz, kezd el fokozatosan az edzést, de a rendszerességet tartsd be! Mindenképpen kardio mozgásra van szükség, nem pedig erősítő, súlyokkal való edzésre! Ha edzőterembe mész, azokat a gépeket használd amik fokozatosan terhelik a szervezeted, pl. futópad, lépcsőző gép, elliptikus gép, szobakerékpár….(CARDIO Gépek)
Az erőgépeket, és a súlyzós edzéseket mellőzd, ha fogyni akarsz!
Ha a csoportos órákat részesíted előnyben akkor válaszd a spinning, stepp edzéseket, vagy a zsírégető órákat, köredzéseket.

Ha nincs időd edzőterembe járni, akkor kelj fel egy órával előbb, és menj ki a szabadba, vagy az utcára kocogni. Nincs mit szégyelned, manapság már megszokott látvány az utcán kocogó ember!
Ha mégsem akarod nyilvánosság elé tárni a sportolásodat, akkor otthon a lakásban is elkezdheted! Az interneten számtalan leírás, video létezik otthon végezhető kardio edzésről, válassz ki egy neked megfelelő edzésfajtát és rajta!
Az otthoni edzéseknél nagyon fontos, hogy NINCS KIFOGÁS! Sajnos hajlamosak vagyunk kényelemből elodázni az edzéseket, de ezt nem szabad! Előre gondold ki milyen időpontban fogod csinálni, és ahhoz ragaszkodj minden körülmények között! Felejtsd el, hogy még van egy kis vasalni való, vagy még ezt a műsor megnézem a tévében, és ne engedd, hogy a számítógép elvonja a figyelmed!
Naponta rendszeresen mozogj 10 percet, majd idővel növelheted az időtartamot, és áttérhetsz a heti 3 alkalomra.
Ez nagyon, fontos, ne hagyd magad eltéríteni!

Mivel segíthetem még a fogyást?

Sokféleképpen tudunk segíteni testünknek a súlyleadás, és méregtelenítés folyamatában. Kukkantsunk be a Wellmed Medical Spa színfalai mögé, és nézzük meg milyen professzionális módszerek segíthetik a folyamatot!
- vákuumos nyirokdrenázs, a lerakódások eltávolítása és a keringés fokozása érdekében
- cellulit masszázs, helyi zsírtörés, és keringés fokozása miatt
- tekercselés a extracellulásris folyadéktérben felhalmozódott víz kiszorítása miatt
- ultrahangos testkezelés, a zsírszövet felmelegítése, a rezgések által a zsírsejtek kezelhetőbbé válnak
- velashape /négyes hatású gépi alakformálás/, az előbbiek hatásainak elérése egy kezelésben

A kezelések kiválasztása teljesen személyreszabottak, nagy segítséget nyújtanak fogyásunkban, illetve a helyi lerakódások elsődleges kezelésében. Nagy szerepük van abban, hogy a problémás területekről induljon meg először a fogyás. Ezek a kezelések kiválóan alkalmasak a cellulit eltüntetésére, de ne felejtsük el, hogy ezek segítő eszközök, a kívánt súly elérése egy sokkal komplexebb életmódváltást igényel.


Egyáltalán miért is vagyok ilyen alkat?


Ha más szempontból megvizsgáljuk az alkatunkat sok mindenre rájöhetünk, aminek ismerete segít megérteni testünk változásait, és képesek vagyunk tudatosan is irányítani, mindenféle külső segítség nélkül.

Az alkati felépítésünk többrészről tevődik össze. Egyik a genetialkai tényező, amit természetes úton nem tudunk megváltoztani. Aki roboztus csontozatú, annak soha nem lesz filigrán, törékeny alakja. Aki széles csípővel rendelkezik, és valószínűleg felmenői is ezzel az alkattal születtek, az hiába próbál beleférni egy xs-es rövidnagrágba, nem fog sikerülni.
A második tényező, amivé mi magunk formáljuk a testünket. Ezt a táplálkozási forma, és a test edzés, a tudatos alakformálás vagy ennek hiánya határozza meg.
A harmadik tényező pedig a testünk bioenergetikai egyensúlyi állapota, amit egészségi és lelki állapotunk határoz meg.
A megfelelő energetikai egyensúlyi állapotban ideális a testsúlyunk. Ez egyénenként változik, mindenkinek a saját személyes genetikai kódja alapján határozható meg. Más a férfiak ideális testsúlya és más a nőké. Sok nő 60 kg alatti testsúlyról álmodozik, de nem szeretnénk ha életerős férjünk 55 kg lenne.
A nemeken belül is nagy eltérést tapasztalunk van aki 45-50 kg testsúllyal ideális, de sokaknak a 70-80 kg is egészségesnek számít.

A zsírpárnák lerakódási helye sok fontos információval látják el a hozzáértőket az egyén egészségi, és lelki állapotát tekintve.


Miért csak egy területre hízom?

Mint ahogy szó esett róla a súlyfelesleg egyik fontos tényezője a bioenergetikai egyensúlyi folyamat helyes fenntartása. Ha szervezetünk kibillen ebből az egyenúlyából, a tünetek közt ott szerepel a helyi lerakódás, és biztos lehetsz benne, hogy nem oda kerül ahova szeretnéd. Tehát a bionerergetikai egyensúlyunk, a meridiánrendszerünk közreműködésével meghatározza, hogy mely terület van energetikai zavarban, onnan tudunk a legnehezebben megszabadulni a feleslegtől.

Íme néhány példa:

Lapockára és karokra hízom

Az aránytalanul dúsabb felsőtest főleg a kar, lapocka a tüdő-meridián rendszer működészavarára utal.
Ha ez a szervünk legyengül, légzési zavarokat, köhögést okozhat. Gyakori ilyenkor a hörghurut és az asztma. Az allergiás betegségek, és a bőrproblémák is ennek a meridiánnak a működészavarát mutatják.
Érzelmi szempontból ez főleg kommunikációs problémákat jelent. Meg nem értések, félreértések, kimondatlan szavak állnak a háttérben. Nem mindig tudod jól kifejezni magadat, ebből is adódhatnak a problémáid, de az is jellemző rád, hogy gyakran elhallgatod, amit valójában gondolsz, vagy amit érzel.

Belső combok, has-hát alsó részére hízom

Ez a terület a máj-meridián működészavarát jelzi.
Ennek a szervnek a legyengülése fáradékonysággal jár, vérképzési zavarokat, vérszegénységet okozhat.
Fokozott ingerlékenység és indokolatlan idegeskedés, de szorongás, és túlzott stressz is állhat a háttérben. Elfojtott harag épp úgy gyengítheti a máj-meridián működését, mint a dühöngés. Az agresszió megfelelő levezetése fontos szempont ennél a zónánál.

Hasra csípőre, bokára hízom

Ebben az esetben a hólyag meridián van működészavarban. A kötőszövet jellemzően laza, vizes jellegű. Ennek a szervnek legyengülésekor a gyakori vizelési inger, éjszakai izzadás, gyenge vérkeringés fordul elő
Érzelmi jelentése kapcsolati problémákra utal. Gyakran látni éppen válófélben lévő hölgyeknél, hogy erre a területre kezdenek el erősebben hízni. Félelem a magánytól, a kudarctól, túlzott megfelelési vágy a kapcsolatokban. Szélsőséges esetben előfordulhat a kapcsolatfüggőség is. Inkább mindent eltűrsz, mint sem egyedül

Külső combokra, derékra, hízom

Ez a terület az epe-meridián működészavarát mutatja. Az epehólyag meridián zavara esetén felléphet emésztési zavar, túlsavasodás, rossz alvás, szédülés.
Megkeseredettség, fásultság a jellemzője.Mindent a negatív oldalról közelítesz, csak a rosszra fókuszálsz. Gyakran mérgelődsz, zsörtölődsz jelentéktelen dolgokon, de a düh elfojtása is jellemző lehet, illetve a passzív agresszió.

Térd, külső comb, fenékre hízom

Ez a terület a vese- meridián zónája, amely a szervezet vízháztartás zavarát okozza.
Szorongások, félelmek, krónikus aggódás jellemzik. A félelmek bármilyen területen megjelenhetnek. Félhetsz felvállalni önmagadat, a saját érdekeidet képviselni, esetleg attól, hogy nem vagy elég jó. Általánosan mindenhez túl óvatosan közelítesz, ’Mi van ha’ kérdésekkel a fejedben.


Tehát a fentiekből kiderült, hogy milyen komplex rendszer befolyásolja szervezetünket, testsúlyunkat, és testalkatunk milyenségét.
A “lefogyni nemtudás” tényét nem elég egy-egy általános közhelyes elhízási tényezőre fogni, pl. fehércukor fogyasztása, sorra meg kell vizsgáljuk életmódunk, táplálkozásunk kissebb részleteit, mert mint tudjuk az ördög a részletekben rejlik.


Visszatérve Máriára a következő faktorok játszottak szerepet a fogyása sikertelenségében:

- Soha nem céltudatosan tervezte meg életmódját, mindig hirtelen felindulásból akart fogyni.
- Újságokból, internetről, barátnőktől hallott módszerekkel próbálkozott, amik természetesen nem váltak be.
- Néhányszor nem evéssel sanyargatta magát, így amikor feladta, beindult a jojó effektus.
- Rengeteg egésztégtelen élelmiszert evett, amiről azt hitte nem hízlal.
- A sok adalékanyag teljes anyagcsere felborulást okozott nála így ha véletlenül “jól evett” is, nem volt látványos sikere.
- Nem gondolta komolyan a mozgás fontosságát, annak ellenére, hogy folyamatos ülőmunkát végzett.
- Mivel állandóan szomorú, vagy feszült volt, az agyalapi mirigy a szerotonin szint növelése érdekében falánk csokoládé evésre kényszerítette, ami egy rövid időre boldoggá tette, majd aztán jött a mélyrepülés.
- A kiegyensúlyozatlan lelki élet következménye a folyamatos nassolás is, ami egy tudat alatti pót tevékenység, és rendkívül hízlaló mellesleg.



Tehát összefoglalva, ha nem vagy elégedett testsúlyoddal, és ez nem valami kóros önképzavar következménye, hanem valós probléma, akkor biztosan a fentiekben leírt okok valamelyike szerepel a kiváltó faktorok között.


Röviden:

- Ne kezdjél bele semmilyen hangzatos egyoldalú diétába!
- Ne egyél feldolgozott élelmiszereket!
- Legyél igazi gourmet, válogasd meg mit eszel! Kizárólag minőségi, ne mennyiségi táplálkozást folytass!
- Egyél változatosan, kissebb mennyiségeket.
- Étkezésedet korlátozd a fő étkezésekre, felejts el az étkezések közötti nassolást. Akkor is ha “kalóriaszegény” készítményről beszélünk (főleg pont akkor)!
- Kezd el sejtanyagcserédet felébreszteni minden napi mozgással!
- Harmonizáld elmédet, lelkeddel, szellemeddel. Engedd el amit el kell engedned, ne hagyd hogy a mindennapi stressz, vagy más emberek hozzáállása folyamatos feszültséget teremtsen benned.



Ha végigolvastad ezt a cikket, és még mindig úgy gondolod, hogy bár megértetted, de mégsem tudsz egyedül belevágni, akkor kérd segítségünket!
Számos tapasztalt szakemberünk segít a súlyleadás sikerességében, ellenőrzi a folyamatát és tanácsot ad az erre vonatkozó kérdésekre. Személyre szabott program során meghatározzuk a helyes lépéseket a szervezet egészséges működésének fenntartásához az orvostudományra és annak gyakorlati alkalmazására építve.



Bátran hívd a Wellmed Beauty-Medical-Spa központi vonalát, és kérj egy időpontot a Súlykontroll Egészségprogramunk konzultációjára.


Tel: 00 36 30 516 0011


Wellmed Studio Blog
Egészségpénztárak
Tudj meg többet rólam
Wellmed Stúdió Árlista