09 NOV 2016

Botox kontra alternatívák

Címkék:

A ráncok kialakulásának oka, hogy idővel a bőrben a hyaluronsav csökken és a kollagén rostok szintézise gyengül. Ezáltal a kötőszövet tömöttsége csökken. Az arc izomzata emellett folyamatosan mozog, és közvetíti érzelmeinket a külvilág felé.
Az arc mimikájáért a 40 önálló izom felelős . Mivel a bőr ellenállása gyengül, így a mimikai ráncok kialakulásának semmi nem áll az útjába. Sajnos idővel ezek az arckifejezések egyre mélyülő ráncokat hoznak létre.
Az izom átmeneti lebénítására a botox kezelést alkalmazzák, ami a mimikai izmok mozgását gyengíti, így azok nem tudnak összehúzódni.
A botox kezeléstől sokan idegenkednek egyrészt maga a botox mint idegméreg jellege miatt, másrészt pedig a hírességek túlzásba vitt botox kezelései sokak számára szolgálnak intő jelként, elrettentő példaként.
Bár a Botox egészségkárosító hatása vitatott, mégis az a tény hogy az idegölő méreg felszívódik kötőszövetünkben majd szervezetünkben; meggondolandó, hogy milyen sűrűséggel és mekkora területen alkalmazzuk ezt a beavatkozást. A megosztó sikerességének az oka, hogy valóban rövid idő alatt megszünteti a ráncokat és a szarkalábakat.
Nem elég hangsúlyozni viszont azt, hogy a különböző injekciós feltöltések, és a botox kezelés, nem bőrfiatalító eljárás! A bőr állagára ezek a beavatkozások nincsenek hatással, csak átmeneti hatást biztosítanak az adott területre (izomzatra) nézve.
Tehát ha bőrünk fiatalságát szeretnénk visszakapni, mindenképpen olyan módszereket válasszunk ami a bőr rétegeire, a szövet sejtjeire vannak hatással, megsokszorozzák a csökkenőben lévő sejtszámot, visszaadják a kollagén állomány rugalmasságát. A bőrfiatalító eljárások előnye, hogy nem torzítják, nem változtatják meg az arc természetes anatómiáját.


Botox kontra alternatívák

Milyen más megoldások lehetnek a ráncok megszüntetésére?


A leghatékonyabbak azok a nem sebészeti esztétikai kezelések, amik a bőr irrha-bőralja rétegét érintik, mivel a ráncok innen indulnak ki. Ilyenek páldául a lézeres kezelések, a villanófény, rádiofrekvencia..stb .
Ezeknek a kezelésenek az előnye, hogy a bőr saját természetes funkcióját erősíti, és így a bőr a visszanyeri a fiatalságát az eredeti vonásaink megtartásával.

Rengeteg természetes módszer létezik ráncaink finomítására és bőrünk fiatalítására, hála a szépségipar innovációjának. Ezeket mind felsorolni lehetetlen lenne, de néhányat kiemelnénk az eljárások közül.


Lézeres ill. fényterápiás kezelések


A lézeres kezelés, másnéven fotorejuvenáció lézer fénnyel történő komplex bőrfiatalítást jelent.
Az irha sejtjei olyan erős ingert kapnak a fényhatás következtében, hogy újra elkezdik a kollagén és elasztin rostokat termelni. Ez megújítja dermis mélyebb rétegét, ami a sejtrostok megújulása folyamán a rétegek felfele vándorlásával egy építő jellegű folyamatot indít be a bőr szöveteiben.
A lézeres kezeléseknél meg kell különböztetni az invazív ( a bőr sérülésével járó) és a non-invazív ( nem sérül meg a bőr) kezeléseket. A két eljárásban közös, hogy mindkettő ugyan arra a hatásmechanizmusra épül: a bőr rétegeiben a sejtek és rostok újraképződnek.
Az invazív lézerek mint például a CO2 lézer, a felső szöveti réteg eltávolításával
(vaporizálásával) kényszeríti a bőrt hogy egy új réteget hozzon létre. Ez pár hét gyógyulási idővel jár, aminek végeredményeképpen egy behatások nélküli friss bőrfelszínt kapunk.
Kevésbé drasztikus beavatkozások a non-invazív lézeres kezelések, pl, dióda lézer, alexandrit lézer, ami a bőrfelszín megsértése nélkül nyújtanak nem kevésbé látványos változást a bőrben. Ebben az esetben a lézerfény egy zselén keresztül hatol be az irha rétegébe, és egy mikroégéssel egy olyan impulzust ad a sejteknek ami miatt elkezdenek újratermelődni. Ezáltal a kollagén állomány is megújul, tömörebb, feszesebb lesz a bőr. A kezelés után nem lesz sérülés a bőrön, és 3-4 alkalmas kezelés során egy felépítő folyamat eredményeképpen fiatalodik meg a bőr.

Például:
TRINITI műtét nélküli bőrfiatalítás
http://wellmedstudio.hu/esztetika/triniti-kezeles/

A lézeres kezeléseknél minden esetben óvakodni kell a naptól, mert a fényérzékennyé teszi a bőrt, és megnő a pigmentálódás vagy a kezelés közbeni égés veszélye. Tehát ezeket a kezeléseket csak ősztől tavaszig lehet elvégezni.


Rádiofrekvenciás kezelések


A rádiófrekvenciás kezelések hasonlóan non-invaziv beavatkozások. A kezelések a hőhatáson alapszanak, a felmelegített bőrben a meglévő kollagén rostok átépülnek, feszesednek és szintén egy felépítő folyamat eredményeképpen megújul az irrha állománya. Ebből a kezelésből is szükséges 3-5 alkalom a bőr állapotától függően, az előnye a lézeres kezelésekkel szemben, hogy nyáron is elvégezhető kezelés, mivel a rádiofrekvencia „színvak”, nem hat a melanintermelésre.
Rengeteg féle rádiofrekvenciás technológia ismert a szépségpiacon, itt érdemes inkább egy orvosi géppel történő eljárást választani, mert sok kozmetikai rádiofrekvenciás gép túl gyenge a várt eredmény eléréséhez. Persze vannak ebben a kategóriában is hatékony berendezések de egy laikus számára nehéz eldönteni hogy melyiket válassza, ebben az esetben hagyatkozzunk többek tapasztalatára és ne a hirdetések alapján döntsünk.

Például: http://wellmedstudio.hu/esztetika/refirm-radiofrekvencias-borfeszesites/

Mezoterápia, ill. ultrahangos hatóanyagbevitel


A mezoterápia egy minimál invazív eljárás, amikor tulajdonképpen egy mikroinjekciózás során hyaluronsavat és más bőrnek fontos anyagokat fecskendeznek a bőr alá. Ez többnyire egy automata adagolópisztollyal történik, amivel az egész arcot végiglövik a hatóanyag minél nagyobb felületen történő bejutása céljából. Itt maga a hatóanyag bevitele a fontos, ami kitölti, simává és egységesség teszi a bőrfelszínt. Az előnye hogy szinte azonnal látszik, a hátránya hogy a hatóanyag pár hét múlva lebomlik és újra kell ismételni a kezeléseket. A tűs eljárásnál mindig fennáll a bevérzések esélye így a nem tűs mezoterápia mint pl. az ultrahangos eljárás, sokkal veszélytelenebb, nagyon hatékony és ami nem lényegtelen,teljesen fájdalommentes.
Például: http://wellmedstudio.hu/kozmetika/hyaluronsav-nanogel-ultrahangos-ranckezeles/


Kozmetikai hatóanyagok – botox hatású készítmények (növényi botox)


A kozmetikai ipar innovációjának köszönhetően számtalan hatóanyag elérhetővé vált, amelyeneknek öregedésgátló hatásuk van. Lehetetlen lenne mind felsorolni ezeket, így egy olyan fejlesztést emelnénk ki amelyet „növényi botox"-nak hívunk amik ugyan nem teljesen bénítják le az izmot, de simítják, finomítják a vonalakat. Természetesen ezeknek a növényi hatóanyagoknak csak a ráakasztott nevükben viselik a botox szót, valójában nem tartalmaznak idegölő mérget, teljesen természetes növényi kivonatokból állnak.
Néhány növényből olyan hatóanyagokat lehet kivonni, amik az izom és az idegsejt közötti synapsis-t lelassítják és így a mimikai izmok mélységét csökkentik. Ilyen hatóanyag pl. az acmella oleracea kivonata amely néhány kísérő növényi olaj hozzáadásával egy teljes arckezelés alkalmazásával csökkenti a ráncosodást és az idegi feszültség jeleit a bőrön. A kezelések itt is többször megismétlődnek, teljesen veszélytelenek és mint minden arckezelés nagyon kellemes élményt nyújtanak.

Például: http://wellmedstudio.hu/kozmetika/expression-ranctalanito-kezeles/



szerző: Moncz Henriette szakoktató kozmetikus


Wellmed Studio Blog
Egészségpénztárak
Tudj meg többet rólam
Wellmed Stúdió Árlista