01 OKT 2024

Az elektromos cigerettákról...

Címkék:

Az elektromos cigeretta veszélyei..

Az elektromos cigerettákról...

A közelmúltban közölt tanulmány rávilágít arra, hogy az elektronikus cigaretta miért káros, még akkor is, ha nem tartalmaz nikotint.(Elf Bar, Poco Bar..)

A kutatások során a e cigeretta hatására a tüdőben a lipidek (zsírok) rendellenes felhalmozódását fedezték fel.
Ez a felhalmozódás megakadályozza, hogy a makrofágok megfelelően reagáljanak a fertőzésekre. A makrofágok feladata, hogy felismerjék és elpusztítsák a tüdőbe kerülő káros organizmusokat. Tehát a nikotintól függetlenül az e-cigaretta gőzének tartós belélegzése rontja a tüdő működését és károsítják a védekező képességét, a kifújt vízpára ugyanis propilén-glikollal, glicerinnel, aldehid, keton és észter vegyületekkel telített.

A kísérletek arra világítotak rá, hogy a nagy dózisban, hosszan adagolt e-cigaretták – naponta háromszor 60 percig, megemelték a gyulladásos markereket, különösen az agyban. A szöveti változások összefüggésbe hozhatók a függőségi viselkedéssel, a szorongással és a depresszióval, amelyek további szerhasználatot és függőséget válthatnak ki.

Bár a gyártók szerint a füstmentes technológiák biztonságosak, és nem jelentenek veszélyt az egészségre de az orvosi tanulmányok szerint azonban e termékek használata során több nikotin, szén-monoxid és egyéb mérgező vegyület jut a légzőszervrendszerbe, mint a hagyományos cigaretták használatakor.


Országos Korányi Pulmonológiai Intézet szakorvosai is a közelmúltban arra hívták fel a figyelmet: a hevítéses, új generációs e-cigaretták is ugyanolyan függőséget okoznak mint a hagyományos cigaretták, illetve megemelik a szívfrekvenciát, a vérnyomást is. Az e-cigik a hagyományos cigarettával azonos vagy akár azt meghaladó mértékű rákkeltő és mérgező anyagoknak tehetik ki használóikat, hosszú távú használatuk tehát növelheti a daganatok kialakulásának valószínűségét. Megerősítést nyert az is, hogy az e-cigaretta használata gyengíti az immunrendszer kórokozókkal szembeni védekezőképességét, károsítja a légutak tisztítómechanizmusát, valamint elősegíti a baktériumok megtapadását és elszaporodását. Emellett egyes vizsgálatok szerint az e-cigaretta a hagyományos cigarettánál nagyobb mértékben okoz fogínygyulladást, a kilélegzett párában lévő részecskék ráadásul a használóval egy légtérben tartózkodó személyek egészségére is ártalmasak.

Hátrányos kozmetikai vonzata is van a e-cigeretta lelkes használóinak, hiszen az eszköz hosszútávon folytatott szívása elősegíti a mély ráncok kialakulását a száj körül.
Sajnos egyre több fiatal használja az elektromos cigerettát, már a 13-14 éves korosztály is érintett, sajnos sokszor szülői engedéllyel!
A tudat, hogy nem káros az egészségre, illetve hogy az adagolás nincs limitálva, mint a hagyományos cigerettáknál, megnöveli a használat időtartalmát, így a órákon keresztül megy a cigerettázás folyamata.

Kedves Szülők! Próbáljátok gyermekeiteket felvilágosítani az elektromos cigeretta káros hatásairól, valamint kedves egészségtudatos felnőttek, szokjatok le mielőbb a mindennemű dohányzásról.

A cigizés nem szexi!!!



A cikk szerzője:
Moncz Henriette szakoktató kozmetikus
Egészségügyi szakkozmetikus, lézerterapeuta


Wellmed Stúdió Árlista
Wellmed Stúdió Online Bejelentkezés
Wellmed Stúdió Egészségpénztár elfogadóhely
Wellmed Stúdió Aktualitások
Wellmed Stúdió - A tulajdonosról